Digitale Fotografie Vakantie

Olympus OMD E5 test

Olympus OMD E-5
Patrick Mollema
Het is lang geleden dat er een Olympus camera aanwezig was op één van mijn cursussen. En eindelijk was er dan nu de OMD E5 aanwezig plus cursiste. De Olympus kan gezien worden als de concurrent van Fuji camera’s. Of concurrent het juiste woord is? Ik denk het niet. Beter is om te schrijven dat Olympus samen met Fuji, Fuji wel voorop, de digitale camera markt aan het veranderen zijn. Beide merken denken anders en komen met andere camera’s op de markt.

De OMD E5 is een camera uit het systeem camera segment. Geen spiegel meer aanwezig in de camera maar een EVF zoeker. Een elektronica view finder. Hierdoor hoef je nooit meer problemen te hebben buiten met het beoordelen van je laatst gemaakte foto. Die bekijk je niet meer op je LCD scherm maar gewoon in de zoeker die je zojuist gebruikte om doorheen te kijken voor het maken van de foto. Diezelfde zoeker doet ook zeer effectief dienst als display, maar dan wel één waarmee je nooit last van de zon zult hebben.

Inmiddels is de OMD-E5 al opgevolgd door het MKII model. Toch schrijf ik deze test nog. Niet wetende hoelang het nog zal duren voordat er weer een keer een Olympus camera op cursus zal verschijnen en omdat ik deze camera als heel erg goed ga beoordelen. Ik vertrouw er dus op dat de MKII uitvoering zeker niet minder zal presteren. Misschien moet je deze test dan ook iets anders lezen. Het gaat over de OMD -E5 en plak er dan nog even MKII achter en dan moet het goed zijn.

16 miljoen pixels is meer dan genoeg. Zeker op het kleine four third beeld sensor oppervlak wat niet groot is. Kleiner dan van al haar andere concurrenten. Dan is het moeilijker om een zeer goede beeldkwaliteit te behalen. Dat de de Olympus camera echter wel. Voorheen deden de oude camera’s van Olympus dat ook tot 800 ISO. Daarna werd het echt heel erg matig om het voorzichtig te beschrijven. De OMD-E5 heeft een grote stap gemaakt op dit gebied.
 
Stacks Image 122
Stacks Image 127
Portret rechts is gemaakt in zwart wit omdat we dat mooier vonden. In zwart wit is beeldruis sowieso, mits goed belicht, minder zichtbaar, maar daar is in deze foto helemaal geen sprake van. Er is geen ruis zichtbaar. Dat is knap van Olympus. Dit is echt een enorme stap voorwaarts.
Stacks Image 130
De Olympus kent meerdere kleurstanden en de bovenstaande foto is gemaakt op de muted kleurstand. Kleuren zijn dan echt heel erg mooi en neutraal. Dit is mijn inziens de beste kleurstand voor algemeen gebruik. De andere kleurstanden geven fellere kleuren die al snel te verzadigd worden. Dit is misschien één van de weinige minpuntjes van de E5. Wees voorzichtig met de kleuren de camera gaat er niet heel erg genuanceerd mee overweg. Wel op de kleurstand muted. Smaken verschillen, maar dit is mijn smaak.

Andere camera merken zoals Nikon zijn subtieler wat treft het beruik van verschillende kleurstanden. Sony doet dat ook. Ook allemaal vrij grote sprongen tussen de ene en de ander kleurstand.

Maar wat je je hiernaast ziet is gewoon prachtig.
En het allerleukste van de camera is…
Stacks Image 147
Stacks Image 145
Kijk naar de FN2 knop. Hiermee kun je in de camera curven oproepen en voor de opname je beeld bewerken. Beetje mee zwart, beetje meer wit. Net zoals jij het wenst. Het is exact hetzelfde als het S en H systeem van Fuji. Hoge lichten en zwarten apart van elkaar kunnen aanpassen. Met een contrast verandering gaat het gehele beeld mee. Met deze functie niet. Soms heb je foto’s waarvan het zwart bijvoorbeeld goed is, moet zeker niet donkerder worden, maar je wilt eigenlijk wel wat meer hoge lichten want die kom je nog iets tekort. Dan geef je een draai aan de hoge lichten in de curve en je hebt meer hoge lichten nog voordat je de opname gaat maken. Het is dus eigenlijk een functie zoals je hem later eventueel in Photoshop zou gaan gebruiken. Nabewerken nadat een foto is gemaakt is altijd gegevens weggooien. Doe je de bewerking in de camera voordat je een foto maakt dan wordt er niets weggegooid maar anders weggeschreven naar de geheugenkaart. Geen verlies en mooiere foto’s die nog dichter bij jou smaak in de buurt komen. Wat wil je nog meer?

Alleen Olympus en Fuji kennen deze functie. En dat is wat ik eerder schreef, beide merken proberen het speelveld te veranderen. De traditionele “grote merken” doen er nog niets mee. Nikon een heel klein beetje middels lokaal contrast en Canon…. tja ach Canon…. Die hebben net na 10 jaar eindelijk een degelijke functie voor elkaar waarmee je de schaduwen iets kunt ophelderen en die eindelijk goed werkt.

De curve valt aan te passen zoals jij het wenst. Iets meer zwart, iets minder wit, of precies andersom of slechts één van de twee aanpassen. Een geweldige functie die het fotografische leven een stuk makkelijker maakt mits je de functie ook snapt.

Kortom, de E5 is een heel erg goede camera. De Olympus engineers hebben een geweldig goede job gedaan en grote stappen voorwaarts gemaakt. Ik zeg kopen! Maar wacht even, dit wat ik nu beschreven heb is nog wel het oude model. Op dit moment kun je bijna alleen nog de OMD- E5 MKII kopen. Die heb ik niet getest, maar ik verwacht dat die hetzelfde is of nog iets beter.

Als je zou moeten kiezen tussen een Fuji of een Olympus zou ik toch nog de Fuji kiezen. Die staat kwalitatief nog wat hoger en de zoeker is mooier (EVF) dan die van Olympus. Daar heeft Olympus wel nog een verbetering te maken. Misschien is dat inmiddels gebeurd in het MKII model. De Olympus is qua bedienen en snappen weer een simpeler camera vergeleken met Fuji camera’s. Fuji is echt wel een stuk lastiger door te krijgen. Dus….? Het is aan jou.

Lekker licht, heel erg goed, niet duur vergeleken met spiegelreflex camera’s. Een Olympus OMD E5 MKII is momenteel te koop voor ongeveer 1100 euro. Voor dat geld kies ik echter toch liever een Fuji X-T1. Die is echt beter. Met name door de grotere beeldsensor.

De plussen
• Zeer goede beeldkwaliteit
• Mooie kleuren
• Goede scherpte
• Grote zoeker (eindelijk)
• Schaduw en hoge lichten aanpassing functie (curven)
• Simpel in te stellen draadloos flitsen
• Relatief simpele bediening
• Olympus objectieven zijn goede en betaalbare objectieven

De minnen 
• EVF is minder goed en groot vergeleken met die van Fuji
• Kleuren zijn snel te verzadigd, voor het grootste deel van je fotografie op muteer gebruiken
Resumé:
Een hele gave camera. Ik kan hem warm aanbevelen
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
9.0
9.0
9.0
8.5
8.5
9.0
9.0
Beoordeling: 9.0